DOI: https://doi.org/10.30978/MG-2020-2-60

Синбіотичний вплив з метою корекції композиції та функцій кишкової мікробіоти

O. V. Shvets

Анотація


Динамічна взаємодія кишкової мікробіоти з імунною та нервовою системою і вплив на основні функції органів травлення значною мірою залежать від зовнішніх чинників, зокрема від харчування. Раціон більшості міського населення характеризується низьким вмістом клітковини внаслідок обмеження споживання рослинної їжі. Недостатність харчових волокон у дієті зумовлює зміни складу мікробної спільноти, зменшення вмісту коменсальних бактерій, деградацію слизового шару та порушення бар’єрної функції. Регулярне споживання їжі з високим вмістом харчових волокон і пробіотиків забезпечує належний рівень утворення постбіотиків (органічних кислот, пептидогліканів, коротколанцюгових жирних кислот, тейхоєвих кислот, флавоноїдів тощо) з численними корисними ефектами. Коротколанцюгові жирні кислоти чинять різноплановий вплив, зокрема збільшують абсорбцію кальцію, сприяють зниженню апетиту та стабілізації кількості холестерину в крові, живлять клітини епітелію товстого кишечника, виявляють імуномодулювальну, десенсибілізувальну та протизапальну дію. Сукупними ефектами від постійного надходження пребіотиків і пробіотиків є створення умов для збільшення кількості біфідобактерій, лактобацил та інших коменсалів з одночасним обмеженням росту умовно‑патогенних і патогенних бактерій в ободовій кишці. Пребіотична молекула інулін також запобігає руйнуванню слизового бар’єра внаслідок споживання наночастинок ксенобіотиків, зокрема двоокису титану. Вживання дієтичних добавок, до складу яких входять як пробіотики, так і пребіотики (синбіотики), дає змогу відновити порушену кишкову бар’єрну функцію, запобігти антибіотик‑асоційованій діареї та побічним ефектам антигелікобактерної терапії, сприяє нормалізації кишкових функцій та усуненню функціональних симптомів.


Ключові слова


мікробіота; харчування; дієтична добавка; інулін; харчові волокна; синбіотик

Повний текст:

PDF

Посилання


Chen J, Li Y, Tian Y et al. Interaction between microbes and host intestinal health: modulation by dietary nutrients and gut-brain-endocrine-immune axis. Curr Protein Pept Sci. 2015;16:592-603.

Conlon MA, Bird AR. The impact of diet and lifestyle on gut microbiota and human health. Nutrients. 2014;N 7:17-44.

Desai MS, Seekat AM, Koropatkin N et al. A dietary fiber-deprived gut microbiota degrades the colonic mucus barrier and enhances pathogen susceptibility. Cell. 2016;167(5):1339-1353.

Gibson G, Probert H et al. Dietary modulation of the human colonic microbiota: Updating the concept of prebiotics. Nutrition Research Reviews. 2004;17(2):259-275.

Gibson GR, Hutkins R, Sanders ME et al. The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of prebiotics. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2017;14:491.

Guilloteau P, Martin L, Eeckhaut V et al. From the gut to the peripheral tissues: the multiple effects of butyrate. Nutr Res Rev. 2010;23:366-384.

Havenaar R. Intestinal health functions of colonic microbal metabolites. Benef Microbes. 2011;2(2):103-114.

Lewis JD, Abreu M.T. Gastroenterology. 2017;152(2):398-414.

Liu F, Prabhakar M, Ju J et al. Effect of inulin-type fructans on blood lipid profile and glucose level: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. European Journal of Clinical Nutrition. 2017;71(1):9-20.

Pandey KR, Naik SR, Vakil BV. Probiotics, prebiotics and synbiotics: a review. J Food Sci Technol;52 (12):7577-7587.

Pokusaeva K, Fitzgerald GF, van Sinderen D. Carbohydrate metabolism in Bifidobacteria. Genes Nutr. 2011;N 6:285-306.

Roberfroid M, Gibson GR, Hoyles L et al. Prebiotic effects: Metabolic and health benefits. British Journal of Nutrition. 2010;104 (suppl 2):S1–S63.

Roy CC, Kien CL, Bouthillier L, Levy E. Short-chain fatty acids: Ready for prime time?. Nutr Clin Pract. 2006;21:351-366.

Slavin J. Fiber and Prebiotics: Mechanisms and Health Benefits. Nutrients;5(4):1417-1435.

Sonnenburg ED, Sonnenburg JL. Starving our microbial self: the deleterious consequences of a diet deficient in microbiota-accessible carbohydrates. Cell Metab. 2014;20:779-786.

Tan J, McKenzie C, Potamitis M et al. The role of short-chain fatty acids in health and disease. Adv Immunol. 2014:91-119.

Van Hoffen E, Ruiter B, Faber J et al. A specific mixture of short-chain galacto-oligosaccharides and long-chain fructo-oligosaccharides induces a beneficial immunoglobulin profile in infants at high risk for allergy. Allergy. 2009;64:484.

Xiaobo Li, Yanshu Zhang, Bin Li. et al. Prebiotic protects against anatase titanium dioxide nanoparticles-induced microbiota-mediated colonic barrier defects. NanoImpact. 2019;14. 100164. https://doi.org/10.1016/j.impact.2019.100164.




© Сучасна гастроентерологія, 2020
© ТОВ «ВІТ-А-ПОЛ», 2020