У пошуках формули здорового харчування

Автор(и)

  • V. I. Vdovychenko Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, Ukraine
  • V. V. Kulchitsky Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, Ukraine
  • G. M. Ribas Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30978/MG-2019-6-82

Ключові слова:

середземноморська дієта, холестерин, червоне м’ясо, харчові волокна

Анотація

Раціональне правильне харчування людини є запорукою здоров’я та довголіття. Це було відомо ще в давнину. Однак і досі тривають дискусії щодо того, яким має бути здорове харчування. Висловлюється думка, що здоровим є традиційне харчування, яке враховує традиції національної кухні. Однак дослідження останніх років довели хибність таких поглядів. Нині загальновизнано, що здоровим харчуванням є дотримання середземноморської дієти, яку ЮНЕСКО у 2010 р. оголосило національною культурною спадщиною. Середземноморську дієту вважають ефективним нефармакологічним засобом лікування ожиріння і профілактики ішемічної хвороби серця, артеріальної гіпертензії та цукрового діабету 2 типу. Переглянуто погляди щодо небезпеки холестерину, який міститься в продуктах харчування, як чинника ризику кардіологічних захворювань. Є переконливі докази асоціації між споживанням червоного м’яса та захворюваннями серця і летальністю. Однак лише факт уживання цього продукту не пояснює шкідливість багатого на червоне м’ясо раціону. Встановлено механізм негативного впливу червоного м’яса на розвиток ішемічної хвороби серця, серцевої недостатності, хронічної хвороби нирок, який полягає у запуску особливого етапу метаболізму речовин — утворення триметиламіну N‑оксиду, в якому бере участь бактеріальна флора кишечника. Тривають дискусії щодо ефективності харчових волокон для профілактики деяких захворювань. І в цьому випадку вирішальну роль відіграє кишкова мікробіота, яка продукує бутират. Встановлення цього факту стало поштовхом для застосування бутирату для профілактики раку, насамперед кишечника, та збагачення продуктів харчування дієтичними добавками у вигляді харчових волокон.

Біографії авторів

V. I. Vdovychenko, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

Вдовиченко Валерій Іванович,
проф. кафедри терапії № 1 та медичної діагностики

V. V. Kulchitsky, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

В. В. Кульчицький

G. M. Ribas, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

Г. М. Рибас

Посилання

(2015-2020) Dietary Guidelines for Americans — health.gov. https://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/.

Abbasi J. Study puts eggs and dietary cholesterol back on the radar. JAMA. 2019;321:1959-1961. DOI: 10.1001/jama.2019.4165.

Abbasi J. TMAO and heart disease: the new red meat risk?. JAMA. 2019;321:2149-2151. DOI: 10.1001/jama.2019.3910

Dahl WJ, Stewart ML. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics implications of dietary fiber. J Acad Nutr Diet. 2015;115:1861-1870. DOI: 10.1016/j.jand.2015.09.003

Guasch-Ferre M, Satija A, Blondin SA et al. Meta-analysis of randomized controlled trials of red meat consumption in comparison with varius comparison diets on cardio­vascular risk factors. Circulation. 2019;139:1828-1845. DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.118.035225

Janeiro MH, Ramirez MJ, Milagro F et al. Implication of trimethylamine N-oxide (TMAO) in disease: potential biomarker or therapeutic target. Nutrients. 2018;10:1396-1416. doi: 10.3390/nu10101398.

Kanter MM, Kris-Etherton PM, Luz Fernandes M et al. Exploring the factor that affect blood cholesterol and heart disease risk: is dictory cholesterol as bad for you as history leads us to believe?. Adv Nutr. 2012;3:711-715. DOI: 10.3945/an.111.001321

Rubin R. High-fiber diet might protect against range of conditions. JAMA. 2019;321:1653-1655. DOI: 10.1001/jama.2019.2539

Wypych TP, Marsland BJ. Diet hypothesis in light of the microbiota revolution: new perspectives. Nunrients. 2017;9:537-544. DOI: 10.3390/nu9060537

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Практика і досвід