У пошуках формули здорового харчування
DOI:
https://doi.org/10.30978/MG-2019-6-82Ключові слова:
середземноморська дієта, холестерин, червоне м’ясо, харчові волокнаАнотація
Раціональне правильне харчування людини є запорукою здоров’я та довголіття. Це було відомо ще в давнину. Однак і досі тривають дискусії щодо того, яким має бути здорове харчування. Висловлюється думка, що здоровим є традиційне харчування, яке враховує традиції національної кухні. Однак дослідження останніх років довели хибність таких поглядів. Нині загальновизнано, що здоровим харчуванням є дотримання середземноморської дієти, яку ЮНЕСКО у 2010 р. оголосило національною культурною спадщиною. Середземноморську дієту вважають ефективним нефармакологічним засобом лікування ожиріння і профілактики ішемічної хвороби серця, артеріальної гіпертензії та цукрового діабету 2 типу. Переглянуто погляди щодо небезпеки холестерину, який міститься в продуктах харчування, як чинника ризику кардіологічних захворювань. Є переконливі докази асоціації між споживанням червоного м’яса та захворюваннями серця і летальністю. Однак лише факт уживання цього продукту не пояснює шкідливість багатого на червоне м’ясо раціону. Встановлено механізм негативного впливу червоного м’яса на розвиток ішемічної хвороби серця, серцевої недостатності, хронічної хвороби нирок, який полягає у запуску особливого етапу метаболізму речовин — утворення триметиламіну N‑оксиду, в якому бере участь бактеріальна флора кишечника. Тривають дискусії щодо ефективності харчових волокон для профілактики деяких захворювань. І в цьому випадку вирішальну роль відіграє кишкова мікробіота, яка продукує бутират. Встановлення цього факту стало поштовхом для застосування бутирату для профілактики раку, насамперед кишечника, та збагачення продуктів харчування дієтичними добавками у вигляді харчових волокон.
Посилання
(2015-2020) Dietary Guidelines for Americans — health.gov. https://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/.
Abbasi J. Study puts eggs and dietary cholesterol back on the radar. JAMA. 2019;321:1959-1961. DOI: 10.1001/jama.2019.4165.
Abbasi J. TMAO and heart disease: the new red meat risk?. JAMA. 2019;321:2149-2151. DOI: 10.1001/jama.2019.3910
Dahl WJ, Stewart ML. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics implications of dietary fiber. J Acad Nutr Diet. 2015;115:1861-1870. DOI: 10.1016/j.jand.2015.09.003
Guasch-Ferre M, Satija A, Blondin SA et al. Meta-analysis of randomized controlled trials of red meat consumption in comparison with varius comparison diets on cardiovascular risk factors. Circulation. 2019;139:1828-1845. DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.118.035225
Janeiro MH, Ramirez MJ, Milagro F et al. Implication of trimethylamine N-oxide (TMAO) in disease: potential biomarker or therapeutic target. Nutrients. 2018;10:1396-1416. doi: 10.3390/nu10101398.
Kanter MM, Kris-Etherton PM, Luz Fernandes M et al. Exploring the factor that affect blood cholesterol and heart disease risk: is dictory cholesterol as bad for you as history leads us to believe?. Adv Nutr. 2012;3:711-715. DOI: 10.3945/an.111.001321
Rubin R. High-fiber diet might protect against range of conditions. JAMA. 2019;321:1653-1655. DOI: 10.1001/jama.2019.2539
Wypych TP, Marsland BJ. Diet hypothesis in light of the microbiota revolution: new perspectives. Nunrients. 2017;9:537-544. DOI: 10.3390/nu9060537