Безглютеновий ферментований амарантовий продукт для хворих на целіакію
DOI:
https://doi.org/10.30978/MG-2025-3-28Ключові слова:
целіакія, безглютенова дієта, амарант, білкиАнотація
Целіакія, одна з клінічних форм харчових алергій, зумовлена непереносністю білкового продукту глютену, який у великій кількості міститься в борошні пшениці, жита, ячменю, кукурудзи. Хворі на целіакію мають споживати безглютенові білкові продукти. Одним із таких продуктів може бути амарантове борошно.
Мета — дослідити білковий спектр амарантового борошна і дієтичної добавки МАФ (мука амарантова ферментована) із використанням класичного методу Осборна.
Матеріали та методи. Білковий спектр визначали за методом Осборна шляхом прямої екстракції такими розчинниками: вода дистильована, 4% розчин NaCl, 60% ізопропанол, 1% розчин NaOH, 20% розчин трихлороцтової кислоти. Вміст білка визначали за методом Лоурі. Обмежений протеоліз амарантових протеїнів здійснювали хімозином (рН 3,5). Вміст олігопептидів визначали за рівнем білків у надосадовій рідині після екстракції трихлороцтовою кислотою, вміст альбумінів — за концентрацією білків у надосадовій рідині після екстракції продуктів водою (після віднімання вмісту олігопептидів), вміст глобулінів — за рівнем білка в надосадовій рідині після екстракції 4% розчином NaCl (після віднімання вмісту протеїну в надосадовій рідині після екстракції водою), вміст лугорозчинної (глютен‑подібної) фракції — за за концентрацією білків у надосадовій рідині після екстракції розчином NaOH (після віднімання вмісту білків після екстракції розчином NaCl).
Результати. Установлено, що вміст альбумінів і глобулінів в амарантовому борошні становить 25—30% від рівня загального білка, проламінової (спирто‑розчинної) фракції ‑ <3%, лугорозчинної (глютенподібної) фракції >65%. Після обмеженого протеолізу вміст альбумінів і глобулінів становив >70% від рівня загального білка, значно зростала фракція олігопептидів (до 20%) і була майже відсутня фракція «глютелінів».
Висновки. Після обмеженого протеолізу амарантового борошна значно знижується вміст лугорозчинної фракції, але значно збільшується концентрація альбумінів, глобулінів і олігопептидів. Хворим на целіакію рекомендовано споживати безглютеновий протеїновий продукт МАФ.
Посилання
Accomando S, Piazza IR, Cacciatore F, Notarbartolo V, Corsello G, Giuffrè M. New and old criteria for diagnosing celiac disease: do they really differ? A retrospective observational study. Italian Journal of Pediatrics. 2024;50:59. https://doi.org/10.1186/s13052-024-01625-w.
Aljada B, Zohni A, El-Matary W. The gluten-free diet for celiac disease and beyond. Nutrients. 2021;13(11):3993. https://doi.org/10.3390/nu13113993.
Ayala-Niño A, Rodríguez-Serrano GM, González-Olivares LG, Contreras-López E, Regal-López P, Cepeda-Saez A. Sequence identification of bioactive peptides from amaranth seed proteins (Amaranthus hypochondriacus spp.). Molecules. 2019;24(17):3033. http://doi.org/10.3390/molecules24173033.
Levitsky A, Burdo O, Velychko V, et al. Therapeutic and preventive properties of amaranth seeds. Phytotherapy. Journal. 2024;(1):33-40. http://doi.org/10.32782/2522-9680-2024-1-33.
Loh W, Tang MLK. The epidemiology of food allergy in the global context. Int J Environ Res Public Health. 2018;15(9):2043. http://doi.org/10.3390/ijerph15092043.
Lowry OH, Rosebrough NJ, Farr AL, Randall RJ. Protein measurement with the Folin phenol reagent. J Biol Chem. 1951;193(1):265-75.
Luque V, Crespo-Escobar P, Hård Af, et al. Gluten-free diet for pediatric patients with coeliac disease: A position paper from the ESPGHAN gastroenterology committee, special interest group in coeliac disease. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2024;78(4):973-95. http://doi.org/10.1002/jpn3.12079.
Martínez-Villaluenga C, Peñas E, Hernández-Ledesma B. Pseudocereal grains: Nutritional value, health benefits and current applications for the development of gluten-free foods. Food and Chemical Toxicology. 2020;137:111178. http://doi.org/10.1016/j.fct.2020.111178.
Morales D, Miguel M, Garcés-Rimón M. Pseudocereals: a novel source of biologically active peptides. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(9):1537-44. http://doi.org/10.1080/10408398.2020.1761774.
Mota C, Santos M, Mauro R, et al. Protein content and amino acids profile of pseudocereals. Food Chem. 2016;193:47-54. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.11.043.
Soriano-García M, Arias-Olguín II, Montes JPC, et al. Nutritional functional value and therapeutic utilization of Amaranth. J Anal Pharm Res. 2018;7(5):596-600. https://medcraveonline.com/JAPLR/JAPLR-07-00288.pdf.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Автори

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.