Можливості діагностики гастроінтестинальної харчової алергії в дітей

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.30978/MG-2025-3-19

Ключові слова:

діти, харчова алергія, харчова гіперчутливість, гастроінтестинальна алергія, шлунково‑кишковий тракт, діагностика, прогноз

Анотація

Питання діагностики небажаних реакцій на харчові продукти в різні періоди дитячого віку залишаються актуальними. Різноманітність харчових алергенів, які люди отримують з їжею, наявність хронічних захворювань шлунково‑кишкового тракту та інших патологічних станів, непередбачуваність алергійної відповіді при вживанні харчових інгредієнтів і погіршення якості життя внаслідок необґрунтованої елімінації певних продуктів визначають напрям подальших досліджень проблем, пов’язаних із харчовою алергією.

Мета — дослідити чинники ризику розвитку гастроінтестинальної харчової алергії та розробити діагностично‑прогностичний алгоритм з оптимізацією її ранньої дiагностики в дітей різного віку.

Матеріали та методи. Для досягнення зазначеної мети та визначення діагностичних коефіцієнтів (ДК) окремих прогностичних ознак досліджено понад 40 клініко‑лабораторних показників і анамнестичні дані 54 дітей (28 із морфологічно підтвердженою гастроінтестинальною алергією (основна група) та 26 із гастроінтестинальною патологією неалергійного генезу (69,2% випадків функціонального походження та 30,8% органічного) — група порівняння). Комплексне обстеження передбачало виконання загальноклінічних досліджень, ендоскопічно‑гістологічного обстеження та визначення імунологічних маркерів (інтерлейкіну‑4, інтерлейкіну‑10 та хемокіну TARC/CCL‑17). Для розробки діагностично‑прогностичного алгоритму виконано статистичні розрахунки з використанням методу альтернативного послідовного аналізу Вальда, за допомогою якого шляхом додавання умовних величин, що характеризують інформативність окремих показників, можна отримати інформацію для індивідуального прогнозу.

Результати. В обох групах переважали хлопчики (67,9 та 61,5%, р=0,841). Харчова алергія статистично значущо частіше маніфестувала в ранньому віці (39,3% в основній групі та 11,5% у групі порівняння, р=0,44, ДК=+5,3) і є однією з перших сходинок на етапі еволюції атопічного маршу. Аналіз ДК основних предикторів розвитку гастроінтестинальної харчової алергії в дітей дав змогу розробити узагальнений діагностичний алгоритм з урахуванням найінформативніших як позитивних, так і негативних прогностичних чинників ризику. З огляду на високий ступінь залежності між даними анамнезу, клінічними симптомами, імунологічними маркерами й розвитком гастроінтестинальної алергії, запропонована прогностична модель дає змогу визначити серед дітей і підлітків, які мають гастроінтестинальні симптоми після прийому їжі чи певного харчового продукту, групу ризику щодо розвитку цієї патології та диференціювати істинні (імунні) реакції харчової гіперчутливості від неімунних реакцій харчової непереносності, що може моделювати клінічну картину неалергійних уражень шлунково‑кишкового тракту. У пацієнтів, які набрали понад 60 балів (високий ризик) з імовірністю до 95% можна прогнозувати розвиток гастроінтестинальної алергії.

Висновки. У результаті комплексного обстеження дітей із гастроінтестинальними симптомами, виникнення яких було пов’язане з прийомом їжі або певних харчових продуктів, визначено основні предиктори розвитку гастроінтестинальної харчової алергії. Їх узагальнення та систематизація дали змогу використати найбільш вагомі з них як ключові маркери для створення прогностичного алгоритму ризику розвитку гастроінтестинальної алергії.

 

Біографії авторів

Л. М. Бубир, Полтавський державний медичний університет

доктор філософії, доцент кафедри педіатрії №2

І. М. Несіна, Полтавський державний медичний університет

к. мед. н., доцент кафедри педіатрії №2

О. А. Пода, Полтавський державний медичний університет

к. мед. н., доцент кафедри педіатрії №2

О. Я. Ткаченко, Полтавський державний медичний університет

к. мед. н., доцент кафедри педіатрії №2

В. В. Щербак, Полтавський державний медичний університет

доктор філософії, асистент кафедри педіатрії №2

С. І. Литус, Полтавський державний медичний університет

асистент кафедри педіатрії №2

Т. О. Крючко, Полтавський державний медичний університет

д. мед. н., проф., зав. кафедри педіатрії №2

Посилання

Bogdanova TA, Berezenko VS, Pyankova OV, Gurjeva OV, Golovanenko GM. Course features of the chronic gastroduodenitis with underlying food hypersensitivity in adolescents. Sovremennaya Pediatriya. 2018;(3):54-8. http://doi.org/10.15574/SP.2018.91.54. Ukrainian.

Okhotnikova OM, Hladush YI, Bondarenko LV, Mellina KV, Fedushka HM, Pidvyshenna TV, Borovyk YR, Ukraiinska TL, Pidhirna NV, Shestakova OS, Zarudna OF, Hryshсhenko OM. Gastrointestinal Food Allergy in Children — Pressing Issue at Present. Child’s Health. 2022;1(60):29-35. https://doi.org/10.22141/2224-0551.1.60.2015.74936. Ukrainian.

Bousquet J, Toumi M, Sousa-Pinto B, et al. The Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) approach of value-added medicines: as-needed treatment in allergic rhinitis. J Allergy Clin Immunol Pract. 2022;10(11):2878-88. http://doi.org/10.1016/j.jaip.2022.07.020.

Calvani M, Anania C, Cuomo B, et al. Non-IgE- or mixed IgE/non-IgE-mediated gastrointestinal food allergies in the first years of life: old and new tools for diagnosis. Nutrients. 2021;13(1):226. http://doi.org/10.3390/nu13010226.

Chinthrajah RS, Tupa D, Prince BT, et al. Diagnosis of food allergy. Pediatr Clin North Am. 2015;62(6):1393-408. http://doi.org/10.1016/j.pcl.2015.07.009.

Conroy E, Ponda P. How primary care providers can help prevent food allergies. Curr Opin Pediatr. 2022;1;34(4):430-7. http://doi.org/10.1097/MOP.0000000000001145.

Davis EC, Jackson CM, Ting T, Harizaj A, Järvinen KM. Predictors and biomarkers of food allergy and sensitization in early childhood. Ann Allergy Asthma Immunol. 2022;129(3):292-300. http://doi.org/10.1016/j.anai.2022.04.025.

De Silva D, Halken S, Singh C, Muraro A, Angier E, Arasi S, Arshad H, Beyer K, Boyle R, du Toit G, Eigenmann P, Grimshaw K, Hoest A, Jones C, Khaleva E, Lack G, Szajewska H, Venter C, Verhasselt V, Roberts G; European Academy of Allergy, Clinical Immunology Food Allergy, Anaphylaxis Guidelines Group. Preventing food allergy in infancy and childhood: Systematic review of randomised controlled trials. Pediatr Allergy Immunol. 2020;31(7):813-26. http://doi.org/10.1111/pai.13273.

Du Toit G, Sampson HA, Plaut M, Burks AW, Akdis CA, Lack G. Food allergy: Update on prevention and tolerance. J Allergy Clin Immunol. 2018;141(1):30-40. http://doi.org/10.1016/j.jaci.2017.11.010.

Halken S, Muraro A, de Silva D, Khaleva E, Angier E, Arasi S, Arshad H, Bahnson HT, Beyer K, Boyle R, du Toit G, Ebisawa M, Eigenmann P, Grimshaw K, Hoest A, Jones C, Lack G, Nadeau K, O’Mahony L, Szajewska H, Venter C, Verhasselt V, Wong GWK, Roberts G; European Academy of Allergy and Clinical Immunology Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines Group. EAACI guideline: Preventing the development of food allergy in infants and young children (2020 update). Pediatr Allergy Immunol. 2021;32(5):843-58. http://doi.org/10.1111/pai.13496.

Kryuchko TO, Bubyr LM, Nesina IM, et al. Ways of optimizing the diagnostics of food allergies in children based on the clinical and immunological criteria. Wiadomości Lekarskie. 2020;73(10):2255-60. http://doi.org/10.36740/WLek202010129.

Krzych-Fałta E, Białek S, Sybilski AJ, Tylewicz A, Samoliński B, Wojas O. Differential diagnostics of food allergy as based on provocation tests and laboratory diagnostic assays. Postepy Dermatol Alergol. 2023;40(6):709-15. http://doi.org/10.5114/ada.2023.132501. Epub 2023 Nov 7. PMID: 38282888; PMCID: PMC10809836.

Loh W, Tang M. The epidemiology of food allergy in the global context. Int J Environ Res Public Health. 2018 Sep 18;15(9):2043. http://doi.org/10.3390/ijerph15092043.

Machura E, Rusek-Zychma M, Jachimowicz M, Wrzask M, Mazur B, Kasperska-Zajac A. Serum TARC and CTACK concentrations in children with atopic dermatitis, allergic asthma, and urticaria. Pediatr Allergy Immunol. 2012 May;23(3):278-84. http://doi.org/10.1111/j.1399-3038.2011.01225.x.

Natsume O, Ohya Y. Recent advancement to prevent the development of allergy and allergic diseases and therapeutic strategy in the perspective of barrier dysfunction. Allergol Int. 2018 Jan;67(1):24-31. http://doi.org/10.1016/j.alit.2017.11.003. Epub 2017 Dec 7. PMID: 29233462.

Prescott SL, Pawankar R, Allen KJ, Campbell DE, Sinn JKh, Fiocchi A, Ebisawa M, Sampson HA, Beyer K, Lee BW. A global survey of changing patterns of food allergy burden in children. World Allergy Organ J. 2013 Dec 4;6(1):21. http://doi.org/10.1186/1939-4551-6-21. PMID: 24304599; PMCID: PMC3879010.

Sindher SB, Long A, Chin AR, Hy A, Sampath V, Nadeau KC, Chinthrajah RS. Food allergy, mechanisms, diagnosis and treatment: Innovation through a multi-targeted approach. Allergy. 2022 Oct;77(10):2937-48. http://doi.org/10.1111/all.15418. Epub 2022 Jul 8. PMID: 35730331.

Turnbull JL, Adams HN, Gorard DA. Review article: the diagnosis and management of food allergy and food intolerances. Aliment Pharmacol Ther. 2015 Jan;41(1):3-25. http://doi.org/10.1111/apt.12984.

Wang LJ, Mu SC, Lin MI, Sung TC, Chiang BL, Lin CH. Clinical manifestations of pediatric food allergy: a contemporary review. Clin Rev Allergy Immunol. 2022;62(1):180-99. http://doi.org/10.1007/s12016-021-08895-w.

Yang L, Clements S, Joks R. A retrospective study of peanut and tree nut allergy: Sensitization and correlations with clinical manifestations. Allergy Rhinol (Providence). 2015;6(1):39-43. http://doi.org/10.2500/ar.2015.6.0108.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-09-26

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження