Вплив харчових звичок на формування та перебіг варіантів гастроезофагеальної рефлюксної хвороби в осіб молодого віку

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.30978/MG-2025-1-14

Ключові слова:

гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, молодий вік, харчові звички, особливості раціону, спосіб життя, опитувальник

Анотація

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) є поширеним захворюванням серед пацієнтів молодого віку, яке суттєво впливає на якість життя. Основними тригерами печії — характерного симптому ГЕРХ, є харчові звички та особливості поведінки, зокрема пропуски прийомів їжі, їда на ніч, часті перекуси, надмірне споживання жирної, солоної та гострої їжі, газованих напоїв, кофеїну тощо.

Мета — оцінити вплив харчових звичок на особливості клінічної картини та показники якості життя в пацієнтів молодого віку з ерозивною та неерозивною формами ГЕРХ за допомогою опитувальника «Оцінка характеру харчування та особливостей способу життя в пацієнтів з печією» і вивчити можливий зв’язок показників опитувальника з даними клінічних та інструментальних методів обстеження.

Матеріали та методи. Обстежено 150 хворих віком від 18 до 45 років, які страждають на ГЕРХ. Усім пацієнтам проводили антропометричні дослідження, розрахунок індексу маси тіла та верхню ендоскопію. За результатами обстеження сформовано дві групи: І — 75 пацієнтів з ерозивною формою ГЕРХ, ІІ — 75 пацієнтів із неерозивною формою ГЕРХ, не асоційованою з H. pylori. Контрольну групу створено із 20 практично здорових осіб. Проводили опитування трьох груп за розробленою нами анкетою «Оцінка характеру харчування та особливостей способу життя в пацієнтів з печією» для визначення особливостей харчових звичок і порушень режиму харчування. Оцінювали наявність збільшення маси тіла за останніх 6 міс, частоту перекусів, переїдань, прийомів їжі на ніч, досолювання, вживання певних груп продуктів тощо.

Результати. Для розвитку обох форм ГЕРХ мають статистично значуще значення: збільшення індексу маси тіла >25 кг/м2 і статус «одружений/а» або спільне проживання з партнером (для ерозивної форми ГЕРХ р <0,0001 і р=0,02, для неерозивної — р=0,0008 і р=0,003 відповідно), понад два перекуси протягом дня (р=0,03), звичка їсти на ніч і схильність до нічних перекусів (р=0,03).

Висновки. Зміна харчових звичок, зокрема включення до раціону сніданку, прийоми їжі тривалістю понад 15 хв, зменшення кількості перекусів, уникання пізньої вечері тощо, може зменшити симптоматику ГЕРХ і поліпшити якість життя пацієнтів молодого віку. Такі модифікації способу життя, як фізична активність щонайменше двічі на тиждень та нормалізація маси тіла, є вирішальними чинниками для тривалого контролю симптомів ГЕРХ і поліпшення якості життя пацієнтів молодого віку.

 

Біографії авторів

І. М. Скрипник, Полтавський державний медичний університет

д. мед. н., проф., проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти,
професор кафедри внутрішньої медицини №1

І. М. Городницька, Полтавський державний медичний університет

аспірант кафедри внутрішньої медицини №1

Г. С. Маслова, Полтавський державний медичний університет

д. мед. н., проф., зав. кафедрою внутрішньої медицини №1

Посилання

Doslidzhennia STEPS: poshyrenist faktoriv ryzyku neinfektsiinykh zakhvoriuvan v Ukraini u 2019 rotsi. Kopenhahen, Yevropeiske rehionalne biuro VOOZ.; 2020. Ukrainian.

Gorodnytska I, Maslova G, Skrypnyk I. Anketa «Otsinka kharakteru kharchuvannia ta osoblyvostei sposobu zhyttia u patsiientiv z pechiieiu». Svidotstvo pro reiestratsiiu prava na tvir N 130948. 29.10.2024. Ukrainian.

Skrypnyk I, Maslova G, Horodnytska I, Savchenko L. Cytoprotection in gastroesophageal reflux disease and prospects for the use of cytoprotective agents. Modern Gastroenterology. 2023;4:52-9. http://doi.org/10.30978/MG-2023-4-52. Ukrainian.

Skrypnyk IM. Cytoprotective therapy in the modern gastroenterology: the role and place of the rebamipide. Modern Gastroenterology. 2020;(1):55-61. http://doi.org/10.30978/MG-2020-1-55. Ukrainian.

Ahmed S, Jamil S, Shaikh H, Abbasi M. Effects of lifestyle factors on the symptoms of gastroesophageal reflux disease: A cross-sectional study in a Pakistani population: Gastroesophageal reflux disease. Pakistan Journal of Medical Sciences. 2019;36(2). http://doi.org/10.12669/pjms.36.2.1371.

Alshammari SA, Almutairi MN, Alomar MO, Alsherif ZM, Alsubaie FH, Almezaini AI. Overlap Between Gastroesophageal Reflux Disease and Irritable Bowel Syndrome and Its Impact on Quality of Life. Cureus. 2023 Dec 20;15(12):e50840. http://doi.org/10.7759/cureus.50840. PMID: 38249262.

Delshad SD, Almario CV, Chey WD, Spiegel BMR. Prevalence of Gastroesophageal Reflux Disease and Proton Pump Inhibitor-Refractory Symptoms. Gastroenterology. 2020 Apr;158(5):1250-1261.e2. http://doi.org/10.1053/j.gastro.2019.12.014. Epub 2019 Dec 19. PMID: 31866243; PMCID: PMC7103516.

Fernando I, Schmidt KA, Cromer G, Burhans MS, Kuzma JN, Hagman DK, Utzschneider KM, Holte S, Kraft J, Vaughan TL, Kratz M. The impact of low-fat and full-fat dairy foods on symptoms of gastroesophageal reflux disease: an exploratory analysis based on a randomized controlled trial. Eur J Nutr. 2022 Aug;61(5):2815-2823. http://doi.org/10.1007/s00394-022-02855-6. Epub 2022 Mar 16. PMID: 35294608.

Gong Y, Zeng Q, Yan Y, Han C, Zheng Y. Association between lifestyle and gastroesophageal reflux disease questionnaire scores: a cross-sectional study of 37 442 chinese adults. Gastroenterol Res Pract. 2019 Nov 16;2019:5753813. http://doi.org/10.1155/2019/5753813. PMID: 31827505; PMCID: PMC6885245.

Gunasinghe D, Gunawardhana C, Halahakoon S, Haneeka A, Hanim N, Hapuarachchi C, Rathish D. Prevalence, associated factors and medication for symptoms related to gastroesophageal reflux disease among 1114 private-tuition students of Anuradhapura, Sri Lanka. BMC Gastroenterol. 2020 Feb 27;20(1):45. http://doi.org/10.1186/s12876-020-01193-3. PMID: 32103731; PMCID: PMC7045578.

Jiang D, Zhuang Q, Jia X, Chen S, Tan N, Zhang M, Xiao Y. Current complementary and alternative therapy forgastroesophageal reflux disease. Gastroenterol Rep (Oxf). 2023 Oct 4;11:goad057. http://doi.org/10.1093/gastro/goad057. PMID: 37810946; PMCID: PMC10551227.

Liu YX, Yang WT, Li Y. Different effects of 24 dietary intakes on gastroesophageal reflux disease: A mendelian randomization. World J Clin Cases. 2024 May 16;12(14):2370-2381. http://doi.org/10.12998/wjcc.v12.i14.2370. PMID: 38765751; PMCID: PMC11099402.

Mittal R, Vaezi MF. Esophageal motility disorders and gastroesophageal reflux disease. N Engl J Med. 2020;383:1961-72. http://doi.org/10.1056/NEJMra2000328.

Newberry C, Lynch K. The role of diet in the development and management of gastroesophageal reflux disease: why we feel the burn. J Thorac Dis. 2019. http://doi.org/10.21037/jtd.2019.06.42.

Nirwan JS, Hasan SS, Babar ZU, Conway BR, Ghori MU. Global Prevalence and Risk Factors of Gastro-oesophageal Reflux Disease (GORD): Systematic Review with Meta-analysis. Sci Rep. 2020 Apr 2;10(1):5814. http://doi.org/10.1038/s41598-020-62795-1. PMID: 32242117; PMCID: PMC7118109.

Özenoğlu A, Anul N, Özçelikçi B. The relationship of gastroesophageal reflux with nutritional habits and mental disorders. Human Nutrition & Metabolism. 2023;33. https://doi.org/10.1016/j.hnm.2023.200203.

Pan J, Cen L, Chen W, Yu C, Li Y, Shen Z. Alcohol Consumption and the Risk of Gastroesophageal Reflux Disease: A Systematic Review and Meta-analysis. Alcohol Alcohol. 2019 Jan 1;54(1):62-69. http://doi.org/10.1093/alcalc/agy063. PMID: 30184159.

Taraszewska A. Risk factors for gastroesophageal reflux disease symptoms related to lifestyle and diet. Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny. 2020;72(1):21-8. http://doi.org/10.32394/rpzh.2021.0145.

Yamasaki T, Hemond C, Eisa M, Ganocy S, Fass R. The Changing Epidemiology of Gastroesophageal Reflux Disease: Are Patients Getting Younger? J Neurogastroenterol Motil. 2018 Oct 1;24(4):559-569. http://doi.org/10.5056/jnm18140. PMID: 30347935; PMCID: PMC6175565.

Yuan LZ, Yi P, Wang GS, Tan SY, Huang GM, Qi LZ, Jia Y, Wang F. Lifestyle intervention for gastroesophageal reflux disease: a national multicenter survey of lifestyle factor effects on gastroesophageal reflux disease in China. Therap Adv Gastroenterol. 2019 Sep 25;12:1756284819877788. http://doi.org/10.1177/1756284819877788. PMID: 31598134; PMCID: PMC6764031.

Zhang M, Hou ZK, Huang ZB, Chen XL, Liu FB. Dietary and Lifestyle Factors Related to Gastroesophageal Reflux Disease: A Systematic Review. Ther Clin Risk Manag. 2021 Apr 15;17:305-323. http://doi.org/10.2147/TCRM.S296680. PMID: 33883899; PMCID: PMC8055252.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-03-26

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження