Роль віку та інших чинників у розвитку порушень смакових відчуттів. Огляд
DOI:
https://doi.org/10.30978/MG-2024-1-66Ключові слова:
смакова чутливість, мікробіом, смакові рецептори язика, ожирінняАнотація
Вивчення фізіології смаку та її зв’язку зі здоров’ям людини привертає дедалі більшу увагу. Смакова чутливість є важливим інструментом у регуляції надходження поживних речовин, контролі процесу травлення та вивільненні нейроендокринних гормонів голоду й ситості. Відомо, що з віком багато функцій організму погіршуються, зокрема функції порожнини рота. Проведено пошук у медичних базах даних PubMed, Google Scholar, MEDLINE літературних джерел, які містять дані про вплив основних ендогенних та екзогенних чинників та ймовірні патогенетичні механізми розвитку порушень смаку в пацієнтів літнього віку. Розглянуто питання вікового погіршення смакової чутливості, пов’язаного не лише зі зменшенням кількості смакових рецепторів, а й з недостатнім виробленням слини, що призводить до тимчасової затримки життєвого циклу клітин смакових рецепторів, що погіршує реакцію смакових клітин. Зміни неорганічного складу слини, що призводять до коливань pH слини, пояснюють його вплив на стимуляцію рецепторів, що непрямо впливає на сприйняття солодкого в літніх осіб. Наведено дані досліджень негенетичних чинників (мікробіота кишечника та порожнини рота) щодо їхньої потенційної ролі в модулюванні достатньої кількості рецепторів і смакового сприйняття. Смакові рецептори мають боротися з патогенами, що потрапляють у ротову порожнину без сильного фізичного бар’єра. З одного боку, наявність коменсальних мікроорганізмів у безпосередній близькості до чутливих до смаку та поживних речовин клітин забезпечує модуляцію навколо рецепторної концентрації речовин/сполук, що може спричинити зміни в смаковому сприйнятті, з другого — скупчення мікробного нальоту, імовірно, блокує смакові пори та перешкоджає доступу до рецепторів. Розуміння цих змін є першим кроком до забезпечення здоров’я порожнини рота під час старіння.
Посилання
Adpaikar AA, Lee JM, Lee DJ, et al. Epithelial plasticity enhances regeneration of committed taste receptor cells following nerve injury. Exp Mol Med. 2023;55:171-82. https://doi.org/10.1038/s12276-022-00924-8.
Aruwa CE, Sabiu S. Adipose tissue inflammation linked to obesity: A review of current understanding, therapies and relevance of phyto-therapeutics. Heliyon. 2023;10(1):e23114. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2023.e23114.
Barlow LA. Progress and renewal in gustation: new insights into taste bud development. Development. 2015;142:3620-9. http://doi.org/10.1242/dev.120394.
Barragán R, Coltell O, Portolés O, et al. Bitter, sweet, salty, sour and umami taste perception decreases with age: sex-specific analysis, modulation by genetic variants and taste-preference associations in 18 to 80-year-old subjects. Nutrients. 2018;10:1539. https://doi.org/10.3390/nu10101539.
Bartoshuk LM, Duffy VB, Hayes JE, Moskowitz HR, Snyder DJ. Psychophysics of sweet and fat perception in obesity: problems, solutions and new perspectives. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 2006;361(1471):1137-48. http://doi.org/10.1098/rstb.2006.1853.
Bradley RM, Stedman HM, Mistretta CM. Age does not affect numbers of taste buds and papillae in adult rhesus monkeys. Anat Rec. 1985;212(3):246-9. http://doi.org/10.1002/ar.1092120305.
Chan AKY, Tamrakar M, Jiang CM, et al. Common medical and dental problems of older adults: a narrative review. Geriatrics (Basel). 2021;6(3):76. http://doi.org/10.3390/geriatrics6030076.
Chandrashekar J, Yarmolinsky D, von Buchholtz L, et al. The taste of carbonation. Science. 2009;326(5951):443-5. http://doi.org/10.1126/science.1174601.
Choo E, Koh A, Goodman J, et al. Decrease in sweet taste response and T1R3 sweet taste receptor expression in pregnant mice highlights a potential mechanism for increased caloric consumption in pregnancy. Physiology & Behavior. 2021;228:13191. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2020.113191.
Christ-Hazelhof E, Heidema J, Mojet J. Taste perception with age: generic or specific losses in threshold sensitivity to the five basic tastes? Chem. Senses. 2001;26:845-60. http://doi.org/10.1093/chemse/26.7.845.
De Lucena EHG, da Silva RO, Barbosa ML, et al. Influence of socioeconomic status on oral disease burden: a population-based study. BMC Oral Health. 2021;21:608. http://doi.org/10.1186/s12903-021-01970-w.
Dieuwerke PB, Costanzo A, Newman LP, Keast Russell SJ. Salt promotes passive overconsumption of dietary fat in humans. The Journal of Nutrition. 2016;146(4):838-45. https://doi.org/10.3945/jn.115.226365.
Dilworth L, Facey A, Omoruyi F. Diabetes mellitus and its metabolic complications: the role of adipose tissues. Int J Mol Sci. 2021;22:7644. https://doi.org/10.3390/ijms22147644.
Donini LM, Savina C, Cannella C. Eating habits and appetite control in the elderly: the anorexia of aging. Int Psychogeriatr. 2003;15:73-87. http://doi.org/10.1017/S1041610203008779.
Doyle ME, Premathilake HU, Yao Q, Mazucanti CH, Egan JM. Physiology of the tongue with emphasis on taste transduction. Physiol Rev. 2023;103(2):1193-246. http://doi.org/10.1152/physrev.00012.2022.
Elzayat H, Mesto G, Al-Marzooq F. Unraveling the impact of gut and oral microbiome on gut health in inflammatory bowel diseases. Nutrients. 2023;15(15):3377. https://doi.org/10.3390/nu15153377.
Fan Y, Huang Y, Zhang N, et al. Study on the distribution of umami receptors on the tongue and its signal coding logic based on taste bud biosensor. Biosensors and Bioelectronics. 2022;197:113780. https://doi.org/10.1016/j.bios.2021.113780.
Feng P, Huang L, Wang H. Taste bud homeostasis in health, disease, and aging. Chem Senses. 2014;39:3-16. http://doi.org/10.1093/chemse/bjt059.
Feng P, Jyotaki M, Kim A, et al. Regulation of bitter taste responses by tumor necrosis factor. Brain, Behavior, and Immunity. 2015;49:32-42. https://doi.org/10.1016/j.bbi.2015.04.001.
Grace P R-A, Blánaid D, Charles K, et al. Altered salivary flow, protein composition, and rheology following taste and TRP stimulation in older adults. Frontiers in Physiology. 2019;10. http://doi.org/10.3389/fphys.2019.00652.
Guo D, Shi Z, Luo Y, Ding R, He P. Association between oral health behavior and chronic diseases among middle-aged and older adults in Beijing, China. BMC Oral Health. 2023;23:97. http://doi.org/10.1186/s12903-023-02764-y.
Hannon M, Shaw A, Connolly M, Davies A. Taste disturbance in patients with advanced cancer: a scoping review of clinical features and complications. Support Care Cancer. 2023;31(10):562. http://doi.org/10.1007/s00520-023-08012-x.
Head D, Marsh PD, Devine D, Tenuta LM. In silico study of hyposalivation and sugar exposure on biofilm dysbiosis. Journal Reprint Line. 2023;2:100019. https://doi.org/10.1016/j.jfscie.2022.100019.
Hummelsheim MZ, Hamacher S, Hagemeier A, et al. Care need and dry mouth as risk indicators for impaired taste and smell. Sci Rep. 2021;11:20419. https://doi.org/10.1038/s41598-021-99978-3.
Jiang H, Chen Y, Chen J, Dye L, Wang X. Evaluation and salivary biochemistry associations of sour-salty taste interaction. Journal of Future Foods. 2024:376-82. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772566923000939.
Kilian M, Chapple I, Hannig M, et al. The oral microbiome — an update for oral healthcare professionals. Br Dent J. 2016;221:657-66. https://doi.org/10.1038/sj.bdj.2016.865.
Kobayashi K, Kumakura M, Yoshimura K, Shindo J. Stereo-structural study of the lingual papillae and their connective tissue cores in relation to ageing changes in the human tongue. Ital J Anat Embryol. 2001;106(2S1):305-11. PMID: 11729970.
Lee Y-H, Chung SW, Auh QS, et al. Progress in oral microbiome related to oral and systemic diseases: an update. Diagnostics. 2021;11:1283. https://doi.org/10.3390/diagnostics11071283.
Leung R, Covasa M. Do gut microbes taste? Nutrients. 2021;13(8):2581. http://doi.org/10.3390/nu13082581.
Lieder B, Čonka J, Reiner AT, et al. Long-term consumption of a sugar-sweetened soft drink in combination with a western-type diet is associated with morphological and molecular changes of taste markers independent of body weight development in mice. Nutrients. 2022;14(3):594. https://doi.org/10.3390/nu14030594.
Madiloggovit J, Chotechuang N, Trachootham D. Impact of self-tongue brushing on taste perception in Thai older adults: A pilot study. Geriatr Nurs. 2016;37(2):128-36. http://doi.org/10.1016/j.gerinurse.2015.11.004.
Matsuo R. Role of saliva in the maintenance of taste sensitivity. Crit Rev Oral Biol Med. 2000;11:216-29. http://doi.org/10.1177/10454411000110020501.
May CE, Dus M. Confection confusion: interplay between diet, taste, and nutrition. Trends Endocrinol Metab. 2021;32(2):95-105. http://doi.org/10.1016/j.tem.2020.11.011.
Melis M, Tomassini Barbarossa I, Sollai G. The implications of taste and olfaction in nutrition and health. Nutrients. 2023;15(15):3412. http://doi.org/10.3390/nu15153412.
Methven L, Allen V, Withers CA, Gosney MA. Ageing and taste. Proc Nutr Soc. 2012;71:556-65. http://doi.org/10.1017/S0029665112000742.
Mulder D, Aarts E, Arias Vasquez A, et al. A systematic review exploring the association between the human gut microbiota and brain connectivity in health and disease. Mol Psychiatry. 2023. https://doi.org/10.1038/s41380-023-02146-4.
Müller F, Chebib N, Maniewicz S, Genton L. The impact of xerostomia on food choices — A review with clinical recommendations. J Clin Med. 2023;12:4592. https://doi.org/10.3390/jcm12144592.
Murray RG. Ultrastructure of taste receptors. Taste. Handbook of Sensory Physiology; 1971. https://doi.org/10.1007/978-3-642-65245-5_2.
Noel CA, Cassano PA, Dando R. College-aged males experience attenuated sweet and salty taste with modest weight gain. The Journal of Nutrition. 2017;147(10):1885-91. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002231662210595X.
Ogawa T, Annear MJ, Ikebe K, Maeda Y. Taste-related sensations in old age. Journal of Oral Rehabilitation. 2017;44(8): 626-35. https://doi.org/10.1111/joor.12502.
Okubo T, Pevny LH, Hogan BL. Sox2 is required for development of taste bud sensory cells. Genes Dev. 2006;20(19):2654-9. http://doi.org/10.1101/gad.1457106.
Paul AS. Breslin. An evolutionary perspective on food and human taste. Current Biology. 2013. http://dx.doi.org/10.1016/j.cub.2013.04.010.
Perea-Martinez I, Nagai T, Chaudhari N. Functional cell types in taste buds have distinct longevities. PLoS ONE. 2013;8(1):e53399. http://doi.org/10.1371/journal.pone.0053399.
Pina GMS, Mota Carvalho R, Silva BSF, Almeida FT. Prevalence of hyposalivation in older people: A systematic review and meta-analysis. Gerodontology. 2020;37:317-31. http://doi.org/10.1111/ger.12497.
Qiang L, Rongbing J, Hao Yu, et al. Enhancement of neural salty preference in obesity. Cellular Physiology and Biochemistry. 2018;43(5):1987-2000. https://doi.org/10.1159/000484122.
Rud I, Almli VL, Berget I, Tzimorotas D, Varela P. Taste perception and oral microbiota: recent advances and future perspectives. Current Opinion in Food Science. 2023;51:101030. http://dx.doi.org/10.1016/j.cofs.2023.101030.
Sambuichi E, Nishimura R, Morishita S, Watanabe S. The effect of umami stimulation on salivary secretion rate and duration. Health. 2024;16:52-9. https://doi.org/10.4236/health.2024.161005.
Serrano J, Lopez-Pintor RM, Gonzalez-Serrano J, et al. Oral lesions in Sjogren’s syndrome: A systematic review. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2018;23(4):e391-400. http://www.medicinaoral.com/medoralfree01/aop/22286.pdf
Schamarek I, Anders L, Chakaroun RM, et al. The role of the oral microbiome in obesity and metabolic disease: potential systemic implications and effects on taste perception. Nutr J. 2023;22:28. https://doi.org/10.1186/s12937-023-00856-7.
Shan L, Feng J, Chenxi J. The effect of gut microbiota on the brain structure and function. Frontiers in Integrative Neuroscience. 2023;17. http://doi.org/10.3389/fnint.2023.1226664.
Shin YK, Cong W, Cai H, et al. Age-related changes in mouse taste bud morphology, hormone expression, and taste responsivity. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2012;67:336-44. http://doi.org/10.1093/gerona/glr192.
Schiffman SS, Graham BG, Sattely-Miller EA, Peterson-Dancy M. Elevated and sustained desire for sweet taste in African-Americans: a potential factor in the development of obesity. Nutrition. 2000;16(10):886-93. https://doi.org/10.1016/S0899-9007(00)00403-2.
Stewart JE, Newman LP, Keast RSJ. Oral sensitivity to oleic acid is associated with fat intake and body mass index. Clinical Nutrition. 2011;30(6):838-44.
Takeda N, Jain R, Li D, et al. Lgr5 identifies progenitor cells capable of taste bud regeneration after injury. PLoS One. 2013;8(6):e66314. http://doi.org/10.1371/journal.pone.0066314.
Ventre J, Doebber T, Wu M, et al. Targeted disruption of the tumor necrosis factor-α gene: metabolic consequences in obese and nonobese mice. Diabetes. 1997;46(9):1526-31. https://doi.org/10.2337/diab.46.9.1526.
Vignini A, Borroni F, Sabbatinelli J, et al. General decrease of taste sensitivity is related to increase of BMI: A simple method to monitor eating behavior. Dis Markers. 2019;2019:2978026. http://doi.org/10.1155/2019/2978026.
Walliczek-Dworschak U, Schöps F, Feron G, et al. Differences in the density of fungiform papillae and composition of saliva in patients with taste disorders compared to healthy controls. Chem. Senses. 2017;42:699-708. http://doi.org/10.1093/chemse/bjx054.
Wang JJ, Liang KL, Lin WJ, Chen CY, Jiang RS. Influence of age and sex on taste function of healthy subjects. PLoS ONE. 2020;15:e0227014. http://doi.org/10.1371/journal.pone.0227014.
Witt M. Anatomy and development of the human taste system. Handb Clin Neurol. 2019;164:147-71. http://doi.org/10.1016/B978-0-444-63855-7.00010-1.
Yang L, Wei Y, Yu D, Zhang J, Liu Y. Olfactory and gustatory function in healthy adult Chinese subjects. Otolaryngol Head Neck Surg. 2010;143:554-60. http://doi.org/10.1016/j.otohns.2010.05.010.
Yee KK, Li Y, Redding KM, et al. Lgr5-EGFP marks taste bud stem/progenitor cells in posterior tongue. Stem Cells. 2013;31(5): 992-1000. http://doi.org/10.1002/stem.1338.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Автори
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.