Оцінка виразності больового синдрому та шляхи його усунення в пацієнтів із синдромом подразненого кишечника

Автор(и)

  • Г. А. Анохіна Національний університет охорони здоров’я імені П. Л. Шупика, Київ, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-2254-4987
  • В. В. Харченко Національний університет охорони здоров’я імені П. Л. Шупика, Київ, Ukraine http://orcid.org/0000-0001-7443-2314
  • І. А. Коруля Національний університет охорони здоров’я імені П. Л. Шупика, Київ, Ukraine http://orcid.org/0000-0001-9453-780X
  • І. Я. Лопух Національний університет охорони здоров’я імені П. Л. Шупика, Київ, Ukraine http://orcid.org/0000-0003-2105-0966

DOI:

https://doi.org/10.30978/MG-2023-6-5

Ключові слова:

синдром подразненого кишечника, дієта, тримебутин, синбіотик, лікування

Анотація

Мета — розробити анкету для оцінки стану пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК); оцінити клінічну ефективність застосування персоніфікованої дієти, синтетичного агоніста периферичних опіоїдних рецепторів m, d і k — тримебутину малеату та комплексного пропребіотичного препарату (Lactobacillus acidophilus 500 млн, Lactobacillus rhamnosus 1 млрд, Sacchromyces boulardii 30 млн, Bifidobacterium lactis 275 млн, Bifidobacterium longum 1 млрд, Clostridium butyricum 2 млн, Bacillus clausii spores 2 млрд, Fructo oligosaccharides 100 мг) у пацієнтів із СПК.

Матеріали та методи. Для оцінки клінічної ефективності лікування обстежено 28 пацієнтів із СПК. Серед обстежених переважали пацієнти із СПК з діареєю (15 (53,6%)), рідше траплявся СПК змішаного типу (11 (39,3%)), СПК із запором мав місце в 2 (7,1%) пацієнтів. Вік пацієнтів становив (32,5±3,1) року. Жінок було 17 (51,7%), чоловіків — 11 (39,3%). Серед жінок було 9 (52,9%) одружених, серед чоловіків — 5 (45,5%). Вищу освіту мали 11 (64,7%) жінок і 7 (63,3%) чоловіків. Середня тривалість захворювання в жінок становила (3,4±1,8) року, у чоловіків — (3,1±1,5) року. Діагноз СПК установлювали згідно з Римськими критеріями IV перегляду. Випорожнення оцінювали за Бристольською шкалою калу. Усі пацієнти заповнювали анкету пацієнта із СПК до початку лікування та під час лікування. Пацієнтам призначали персоніфіковану дієту з урахуванням харчового статусу та медикаментозну терапію (тримебутину малеат, таблетки, вкриті плівковою оболонкою, у дозі від 200 до 600 мг залежно від виразності больового синдрому та синбіотик (Lactobacillus acidophilus, L. rhamnosus, Sacchromyces boulardii, Bifidobacterium lactis, B. longum, Clostridium butyricum, Bacillus clausii spores, Fructo oligosaccharides) по одній капсулі двічі на добу незалежно від виразності больового синдрому.

Результати. Комплексне лікування із застосуванням персоніфікованих дієтичних рекомендацій, синтетичного агоніста периферичних опіоїдних рецепторів тримебутину малеату та синбіотика, до складу якого входять Lactobacillus acidophilus, L. rhamnosus, Sacchromyces boulardii, Bifidobacterium lactis, B. longum, Clostridium butyricum, Bacillus clausii spores, Fructo oligosaccharides, сприяло зменшенню виразності больового синдрому, поліпшенню психоемоційного стану та якості життя пацієнтів.

Висновки. Розроблена анкета пацієнта із СПК є зрозумілою та легко заповнюється пацієнтами, дає змогу практичному лікарю швидко провести аналіз динаміки больового синдрому. Персоніфіковане дієтичне лікування, диференційований підхід до призначення агоніста периферичних опіоїдних рецепторів тримебутину малеату з урахуванням виразності больового синдрому та синбіотика (Lactobacillus acidophilus, L. rhamnosus, Sacchromyces boulardii, Bifidobacterium lactis, B. longum, Clostridium butyricum, Bacillus clausii spores, Fructo oligosaccharides) є клінічно ефективним у пацієнтів із СПК, дає змогу значно зменшити біль та поліпшити якість життя пацієнтів.

 

Біографії авторів

Г. А. Анохіна, Національний університет охорони здоров’я імені П. Л. Шупика, Київ

д. мед. н., проф., проф. кафедри гастроентерології, дієтології і ендоскопії

В. В. Харченко, Національний університет охорони здоров’я імені П. Л. Шупика, Київ

д. мед. н., доцент, проф. кафедри гастроентерології, дієтології і ендоскопії

І. А. Коруля, Національний університет охорони здоров’я імені П. Л. Шупика, Київ

к. мед. н., доцент, доцент кафедри гастроентерології, дієтології і ендоскопії

І. Я. Лопух, Національний університет охорони здоров’я імені П. Л. Шупика, Київ

к. мед. н., доцент, доцент кафедри гастроентерології, дієтології і ендоскопії

Посилання

Klasyfikatsii zakhvoriuvan orhaniv travlennia: dovidnyk. Za red. chl.-kor. NAMN Ukrainy, prof. NV Kharchenko. Kyiv: Hordon; 2022. 72 s. Ukrainian.

Tkach SM, Dorofieiev AE, Kharchenko NV, Stepanov IuM, Skrypnyk IM, Matiukha LF, Shvets OV. Klinichni rekomendatsii Ukrainskoi hastroenterolohichnoi asotsiatsii po vedenniu khvorykh na syndrom podraznenoi kyshky. Zatverdzheno Ukrainskoiu hastroenterolohichnoiu asotsiatsiieiu 03.10.2019 r. Ukrainskoiu asotsiatsiieiu simeinoi medytsyny 06.06.2019 r. Kyiv; 2019. 14 s Ukrainian.

Zviahintseva TD, Skrypnyk IM, Tkach SM, Kharchenko NV. Funktsionalni rozlady shlunkovo-kyshkovoho traktu (Rymski kryterii IV — vybrani pytannia). Kyiv; 2017. 56 s. Ukrainian.

Ashraf R, Shah NP. Immune system stimulation by probiotic microorganisms. Crit Rev Food Sci Nutr. 2014;54(7):938-56. http://doi.org/10.1080/10408398.2011.619671. PMID: 24499072.

Cai S, Kandasamy M, Rahmat JN, et al. Lactobacillus rhamnosus GG activation of dendritic cells and neutrophils depends on the dose and time of exposure. J Immunol Res. 2016;2016:7402760. http://doi.org/10.1155/2016/7402760. Epub 2016 Jul 20. PMID: 27525288; PMCID: PMC4971325.

Camilleri M, Lyle BJ, Madsen KL, Sonnenburg J, Verbeke K, Wu GD. Role for diet in normal gut barrier function: developing guidance within the framework of food-labeling regulations. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2019 Jul 1;317(1):G17-G39. http://doi.org/10.1152/ajpgi.00063.2019. Epub 2019 May 24. PMID: 31125257; PMCID: PMC6689735.

Catassi G, Lionetti E, Gatti S, Catassi C. The low FODMAP diet: many question marks for a catchy acronym. Nutrients. 2017 Mar 16;9(3):292. http://doi.org/10.3390/nu9030292. PMID: 28300773; PMCID: PMC5372955.

Dionne J, Ford AC, Yuan Y, et al. Systematic review and meta-analysis evaluating the efficacy of a gluten-free diet and a low FODMAPs diet in treating symptoms of irritable bowel syndrome. Am J Gastroenterol. 2018 Sep;113(9):1290-300. http://doi.org/10.1038/s41395-018-0195-4. Epub 2018 Jul 26. PMID: 30046155.

Drossman DA, Hasler WL. Rome IV-functional GI disorders: disorders of gut-brain interaction. Gastroenterology. 2016 May;150(6):1257-61. http://doi.org/10.1053/j.gastro.2016.03.035. PMID: 27147121.

El-Salhy M, Hatlebakk JG, Hausken T. Diet in irritable bowel syndrome (IBS): interaction with gut microbiota and gut hormones. Nutrients. 2019 Aug 7;11(8):1824. http://doi.org/10.3390/nu11081824. PMID: 31394793; PMCID: PMC6723613.

Flacco ME, Manzoli L, De Giorgio R, et al. Costs of irritable bowel syndrome in European countries with universal healthcare coverage: a meta-analysis. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2019 Apr;23(7):2986-3000. http://doi.org/10.26355/eurrev_201904_17580. PMID: 31002149.

Ford AC, Moayyedi P, Chey WD, Harris LA, Lacy BE, Saito YA, Quigley EMM; ACG Task Force on Management of Irritable Bowel Syndrome. American College of Gastroenterology Monograph on Management of Irritable Bowel Syndrome. Am J Gastroenterol. 2018 Jun;113(Suppl 2):1-18. http://doi.org/10.1038/s41395-018-0084-x. PMID: 29950604.

Frändemark Å, Törnblom H, Jakobsson S, Simrén M. Work productivity and activity impairment in irritable bowel syndrome (IBS): a multifaceted problem. Am J Gastroenterol. 2018 Oct;113(10):1540-9. http://doi.org/10.1038/s41395-018-0262-x. Epub 2018 Sep 25. PMID: 30254230.

Halmos EP, Christophersen CT, Bird AR, Shepherd SJ, Gibson PR, Muir JG. Diets that differ in their FODMAP content alter the colonic luminal microenvironment. Gut. 2015 Jan;64(1):93-100. http://doi.org/10.1136/gutjnl-2014-307264. Epub 2014 Jul 12. PMID: 25016597.

Halmos EP, Power VA, Shepherd SJ, Gibson PR, Muir JG. A diet low in FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome. Gastroenterology. 2014 Jan;146(1):67-75.e5. http://doi.org/10.1053/j.gastro.2013.09.046. Epub 2013 Sep 25. PMID: 24076059.

Holtmann GJ, Ford AC, Talley NJ. Pathophysiology of irritable bowel syndrome. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2016 Oct;1(2):133-46. http://doi.org/10.1016/S2468-1253(16)30023-1. Epub 2016 Sep 8. PMID: 28404070.

Lee C, Doo E, Choi JM, Jang SH, Ryu HS, Lee JY, Oh JH, Park JH, Kim YS; Brain-Gut Axis Research Group of Korean Society of Neurogastroenterology and Motility. The increased level of depression and anxiety in irritable bowel syndrome patients compared with healthy controls: systematic review and meta-analysis. J Neurogastroenterol Motil. 2017 Jul 30;23(3):349-62. http://doi.org/10.5056/jnm16220. PMID: 28672433; PMCID: PMC5503284.

Lee YJ, Park KS. Irritable bowel syndrome: emerging paradigm in pathophysiology. World J Gastroenterol. 2014 Mar 14;20(10):2456-69. http://doi.org/10.3748/wjg.v20.i10.2456. PMID: 24627583; PMCID: PMC3949256.

Paone P, Cani PD. Mucus barrier, mucins and gut microbiota: the expected slimy partners? Gut. 2020 Dec;69(12):2232-43. http://doi.org/10.1136/gutjnl-2020-322260. Epub 2020 Sep 11. PMID: 32917747; PMCID: PMC7677487.

Patcharatrakul T, Juntrapirat A, Lakananurak N, Gonlachanvit S. Effect of structural individual low-FODMAP dietary advice vs. brief advice on a commonly recommended diet on IBS symptoms and intestinal gas production. Nutrients. 2019 Nov 21;11(12):2856. http://doi.org/10.3390/nu11122856. PMID: 31766497; PMCID: PMC6950148.

Pessarelli T, Sorge A, Elli L, Costantino A. The low-FODMAP diet and the gluten-free diet in the management of functional abdominal bloating and distension. Front Nutr. 2022 Nov 8;9:1007716. http://doi.org/10.3389/fnut.2022.1007716. PMID: 36424920; PMCID: PMC9678936.

Savarino E, Zingone F, Barberio B, Marasco G, Akyuz F, Akpinar H, Barboi O, Bodini G, Bor S, Chiarioni G, Cristian G, Corsetti M, Di Sabatino A, Dimitriu AM, Drug V, Dumitrascu DL, Ford AC, Hauser G, Nakov R, Patel N, Pohl D, Sfarti C, Serra J, Simrén M, Suciu A, Tack J, Toruner M, Walters J, Cremon C, Barbara G. Functional Bowel Disorders with Diarrhoea: Clinical Guidelines of the United European Gastroenterology and European Society for Neurogastroenterology and Motility. United European Gastroenterol J. 2022 Jul;10(6):556-84. http://doi.org/10.1002/ueg2.12259. Epub 2022 Jun 13. PMID: 35695704; PMCID: PMC9278595.

Schmulson MJ, Drossman DA. What Is New in Rome IV. J Neurogastroenterol Motil. 2017 Apr 30;23(2):151-63. http://doi.org/10.5056/jnm16214. PMID: 28274109; PMCID: PMC5383110.

Schumann D, Klose P, Lauche R, Dobos G, Langhorst J, Cramer H. Low fermentable, oligo, di-, mono-saccharides and polyol diet in the treatment of irritable bowel syndrome: A systematic review and meta-analysis. Nutrition. 2018 Jan;45:24-31. http://doi.org/10.1016/j.nut.2017.07.004. Epub 2017 Jul 13. PMID: 29129233.

Sperber AD, Bangdiwala SI, Drossman DA, Ghoshal UC, Simren M, Tack J, Whitehead WE, Dumitrascu DL, Fang X, Fukudo S, Kellow J, Okeke E, Quigley EMM, Schmulson M, Whorwell P, Archampong T, Adibi P, Andresen V, Benninga MA, Bonaz B, Bor S, Fernandez LB, Choi SC, Corazziari ES, Francisconi C, Hani A, Lazebnik L, Lee YY, Mulak A, Rahman MM, Santos J, Setshedi M, Syam AF, Vanner S, Wong RK, Lopez-Colombo A, Costa V, Dickman R, Kanazawa M, Keshteli AH, Khatun R, Maleki I, Poitras P, Pratap N, Stefanyuk O, Thomson S, Zeevenhooven J, Palsson OS. Worldwide Prevalence and Burden of Functional Gastrointestinal Disorders, Results of Rome Foundation Global Study. Gastroenterology. 2021 Jan;160(1):99-114.e3. http://doi.org/10.1053/j.gastro.2020.04.014. Epub 2020 Apr 12. PMID: 32294476.

Staudacher HM, Whelan K. The low FODMAP diet: recent advances in understanding its mechanisms and efficacy in IBS. Gut. 2017 Aug;66(8):1517-27. http://doi.org/10.1136/gutjnl-2017-313750. Epub 2017 Jun 7. PMID: 28592442.

Van Oudenhove L, Crowell MD, Drossman DA, et al. Biopsychosocial aspects of functional gastrointestinal disorders. Gastroenterology. 2016 Feb 18:S0016-5085(16)00218-3. http://doi.org/10.1053/j.gastro.2016.02.027. Epub ahead of print. PMID: 27144624; PMCID: PMC8809487.

Zahedi MJ, Behrouz V, Azimi M. Low fermentable oligo-di-mono-saccharides and polyols diet versus general dietary advice in patients with diarrhea-predominant irritable bowel syndrome: A randomized controlled trial. J Gastroenterol Hepatol. 2018 Jun;33(6):1192-9. http://doi.org/10.1111/jgh.14051. Epub 2018 Feb 21. PMID: 29159993.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-23

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження