Чинники ризику хронічного пародонтиту у хворих на неалкогольну жирову хворобу печінки
DOI:
https://doi.org/10.30978/MG-2022-5-12Ключові слова:
гінгіпаїн К, порогова густометрія, хронічний пародонтитАнотація
Пародонт постійно піддається дії різних екзогенних чинників, серед них варті уваги певні харчові звички. Незважаючи на наявні екзогенні чинники, ініціації запального процесу в пародонті не відбувається завдяки балансу між ними та місцевою імунною системою. Поява ендогенного чинника — неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП) порушує баланс та спричиняє ініціацію запалення з розвитком хронічного пародонтиту.
Мета —вивчити вплив провокуючих чинників на тканини пародонта на тлі НАЖХП.
Матеріали та методи. Було сформовано дві групи: основну (хворі з НАЖХП) та контрольну (соматично здорові особи). Досліджували стоматологічний статус. Чутливість смакових рецепторів язика до глюкози (порогова густометрія) визначали із застосуванням 6 розведень глюкози з різною концентрацією. Досліджували вміст Porphyromonas gingivalis методом кількісної полімеразної ланцюгової реакції у режимі реального часу (qRT‑PCR). Рівень гінгіпаїну К у ротовій рідині визначали імуноферментним методом.
Результати. Хворі основної групи мали надлишкову масу тіла (індекс маси тіла — 32,200 [31,34; 37,45]) кг/ м2, підтверджену інсулінорезистентність (індекс HOMA‑IR — 5,05 [3,75; 7,93]). Майже 90 % хворих основної групи та близько 30 % осіб контрольної групи зловживали солодощами, але хронічний пародонтит діагностовано лише у хворих на НАЖХП.
Висновки. Незважаючи на схожий характер харчування осіб обох груп, розвиток хронічного пародонтиту зафіксовано у хворих на НАЖХП, що свідчить про її вплив на стан органів і тканин порожнини рота. Корекція харчових звичок має важливе значення в терапії хронічного запалення в організмі загалом і пародонті зокрема.
Посилання
Bale B. F., Doneen A. L., Vigerust D. J. High-risk periodontal pathogens contribute to the pathogenesis of atherosclerosis. Postgraduate Medical Journal. 2017;93:215-220.
Di Stefano M., Polizzi A., Santonocito S., Romano A., Lombardi T., Isola G. Impact of oral microbiome in periodontal health and periodontitis: a critical review on prevention and treatment. Int J Mol Sci. 2022;23. 5142.
Hajishengallis G., Chavakis T. Local and systemic mechanisms linking. periodontal disease and inflammatory comorbidities. Nat Rev Immunol. 2021:426-440. https://doi.org/10.1038/s41577-020-00488-6.
Hatasa M., Yoshida S., Takahashi H. et al. Relationship between NAFLD and periodontal disease from the view of clinical and basic research, and immunological response. Int J Mol Sci. 2021;22(7). 3728. doi: 10.3390/ijms22073728.
Jokstad A. The 2018 AAP/EFP classification of periodontal diseases, a focus on «risks» as a faux ami and language gone on holiday. Clin Exp Dent Res. 2019;5(5):449-451.
Kuraji R., Sekino S., Kapila Y., Numabe Y. Periodontal disease-related nonalcoholic fatty liver disease and nonalcoholic steatohepatitis: An emerging concept of oral-liver axis. Periodontol. 2000;2021;87(1):204-240. doi: 10.1111/prd.12387.
Relvas M., López-Jarana P., Monteiro L., Pacheco J. J., Braga A. C., Salazar F. Study of prevalence, severity and risk factors of periodontal disease in a Portuguese population. J Clin Med. 2022;11 (13). 3728. doi: 10.3390/jcm11133728.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Д. В. Ємельянов, Н. Ю. Ємельянова
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.