Динаміка реактантів і антипротеїназ у сироватці крові у хворих з хронічним панкреатитом

Автор(и)

  • F. I. Khambrayeva Ташкентський інститут удосконалення лікарів, Uzbekistan

DOI:

https://doi.org/10.30978/MG-2018-6-26

Ключові слова:

підшлункова залоза, хронічний панкреатит, реактивні білки, α1-антитрипсин, антитромбін

Анотація

Мета — вивчити характерні зміни реактивних білків, які синтезуються в печінці, та вміст антипротеїназ у сироватці крові у хворих з хронічним панкреатитом.

Матеріали та методи. Обстежено 58 хворих з хронічним панкреатитом (49 жінок та 9 чоловіків) віком від 36 до 77 років (середній вік — (52,3 ± 2,7) року). Тривалість захворювання — від 1 до 28 років. Біліарну етіологію хронічного панкреатиту виявили у 88 % пацієнтів, ідіопатичну — у 7,9 %, алкогольну — у 4,1 %. Контрольну групу утворили 15 здорових осіб. Діагноз «хронічний панкреатит» верифікували за результатами лабораторних та інструментальних досліджень. Вивчали вміст реактивних білків (С-реактивный білок, гаптоглобін), антипротеїназ (α1-антитрипсин, α2-макроглобулін) , фібриногену, антитромбіну III.

Результати. Відзначено статистично значуще підвищення вмісту С-реактивного білка в 112,5 разу, що вказує на ушкодження ендотеліальних клітин стінок судин. Установлена активація компонента комплементу, моноцитів, стимуляція молекул адгезії I САМ-1, Е-селектину на поверхні ендотелію і посилене споживання α1-антитрипсину в плазмі крові.

Висновки. Отримані дані мають певну діагностичну цінність у діагностиці хворих з хронічним панкреатитом.

Біографія автора

F. I. Khambrayeva, Ташкентський інститут удосконалення лікарів

Хамрабаєва Феруза Ібрагимівна, д. мед. н., проф., декан терапевтичного факультету, зав. кафедри гастроентерології та фізіотерапії

Посилання

Guberhrits NB. Lechenye pankreatytov fermentnыmy preparatamy v hastroэnterolohyy. M.: Medpraktyka-M, 2003. С. 17-21.

Maev YV, Kaziulyn AN, Kucheriavyi YuA. Khronycheskyi pankreatyt. М: Medytsyna, 2005. 504 c.

Geberf G. Zurenteralen Resorption intakter Eiweissmolekűll. Allgemeinmedisin. 1990;N 19. S. 125-131.

Seifert I et al. Quantitative untersuohungei zur Resorption non Tripsin, Chymotripsin, Amylase, Papain und Pankreatin ans dem Magen-Darmtrakt nash Oraler Applikation. Allgemeinmedisin. 1990;N 19. S. 132-137.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-12-28

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження