Зміни мікрокристалізації ротової рідини в динаміці лікування катарального гінгівіту в підлітків з хронічним гастродуоденітом

Автор(и)

  • І. S. Liseckа ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет», Ukraine
  • М. М. Rozhko ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30978/MG-2018-5-30

Ключові слова:

підлітки, катаральний гінгівіт, хронічний гастродуоденіт, ротова рідина, кристалізація слини

Анотація

Мета — вивчити зміни мікрокристалізації слини у підлітків з хронічним гастродуоденітом у процесі комплексного лікування генералізованого катарального гінгівіту.

Матеріали та методи. Вивчено тип мікрокристалізації у 63 підлітків віком від 12 до 18 років, яких розподілили на дві групи: в основну групу залучено 38 підлітків з катаральним гінгівітом на тлі хронічного гастродуоденіту, в групу порівняння — 25 підлітків з катаральним гінгівітом без соматичної патології до та після лікування катарального гінгівіту. Пацієнтів основної групи та групи порівняння поділили на підгрупи А та Б. Особам підгруп ІА і ІІА призначали комбінований рослинний протимікробний препарат «Стоматофіт» у вигляді полоскань 15 % водним розчином, аплікації на слизову оболонку ясен та введення в міжзубні проміжки «Дентагеля». Для загального лікування всередину призначали пробіотик «Йогурт». Для місцевого медикаментозного лікування хворих підгруп ІБ і ІІБ використовували зрошення ясен 0,05 % розчином хлоргексидину біглюконату, ротові ванночки настоями трав (ромашка, календула), аплікації на слизову оболонку ясен та введення в міжзубні проміжки мазі «Мефенат». Дослідження мінералізувальної функції слини з визначенням типу кристалізації проводили за методикою П. А. Леуса в модифікації Л. А. Дубровіної (1989).

Результати. Встановлено, що в основній групі виявляється переважно ІІ та ІІІ тип кристалізації, в групі порівняння — ІІ тип, у ній було значно менше осіб з ІІІ типом порівняно з основною групою та більше осіб з І типом. Після лікування виявлено зменшення кількості осіб з ІІІ типом кристалізації і збільшення кількості осіб з І та ІІ типом у всіх підгрупах, більш виражені зміни — у підлітків, які застосовували запропонований лікувально-профілактичний комплекс, що свідчить про його ефективність.

Висновки. Аналіз результатів дослідження мікрокристалізації ротової рідини виявив залежність типу кристалізації від загального стану організму, стоматологічного статусу і проведеного лікування та підтвердив ефективність запропонованого методу лікування катарального гінгівіту. Дослідження типу кристалізації ротової рідини може бути тестом для оцінки ефективності лікування та обґрунтування профілактики катарального гінгівіту в підлітків.

Біографії авторів

І. S. Liseckа, ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет»

Лісецька Ірина Сергіївна, асистент кафедри дитячої стоматології

М. М. Rozhko, ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет»

М. М. Рожко

Посилання

Bezvushko EV. Formation peculiarities of parodont tissues pathologies in children that resides in different ecological areas. Visnyk stomatologii. 2008;2:97-101 (Ukrainian).

Volf Gerbert F. Paradontology / Gebert F. Volf, Edit M. Rateizchak. Moscow: Medpress-inform, 2014, 2014:548.

Gavryluk NS, Kindrat AV, Cymbalista IV. Clinical importance of saliva crystallization in patients with acid-addicted diseases. Suchasna gastroenterologia. 2014;6 (80):37-42 (Ukrainian).

Denisov AB, Barer GM, Stkrova TM. The crystalline aggregates of oral fluid in patients with gastro-duodenal pathology. Rosiyskuiy stomatologicheskiy gurnal. 2003;2:27-29 (Russian).

Dychko EN. Frequency of dental diseases in children / E. N.Dychko, I. V. Kovach, U. V. Chotimska, N. V. Fedoriak. Medychni perspectyvy. 2012;17(2):114-116 (Ukrainian).

Lychorad EV, Shakovec NV. Saliva: importance for organs and tissues in oral cavity in norm and pathology. Medecynskiy gurnal. 2013;3:7-11 (Russian).

Peresypkina TV. Health status and prognosis of diseases prevalence in among children of Ukraine. Zdorovie rebionka. 2014;8 (59):12-15.

Romanenko EG. Type and frequencies of changes in oral cavity in children with chronic gastroduodenatis / Romanenko EG.. Zdorovie rebionka. 2012;1 (36):70-73 (Russian).

Savychuk OV, Tymofieva OO, Khomenko LO. Suchasniosoblyvostistanutkanynparodontu u ditei. Liky Ukrainy. 2010;3 (12):54-57 (Ukrainian).

Chomenko LA, Bidenko NV, Ostapko EI. Parodontal diseases in youth people:problem of risk and diagnostic. Stomatolog. 2006;1-2:54-58. (Russian)

Scherbakov PL. Gastroesophageal reflux disease in children. Bolezni organov pishchevarenia. 2007;9(2):42-47 (Russian).

Periodontal disease. More than just gums. Mayo Clin Health Lett. 2014;32, N 10. P. ZE01-4.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-10-31

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження